Походът на книгите в ДГ "Славейче"

 

И тази година детска градина „Славейче“ се включи в националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите".

През пролетта, в дните от 2 до 23 април 2022г., деца, учители и родители  се включиха в инициативата за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията бе да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по отношение на темата за грамотността сред най-малките.

Като споменахме най-малките, ето как започна всичко при нас….

„…Имало едно време една приказка, която решила да излети от книжката и да пропътува света в един стар куфар, за да зарадва децата, които все още не могат да четат......“

Така децата от група „Моряче“ и техните учители сложиха началото на „Похода на книгата“. Избраха му и забавното име:

Пътуваща приказка или приказките в стария куфар

Оказа се, че куфарът се отваря трудничко, но с помощта на децата - всичко е възможно!

Ето ги и тях!

 

     

 

 

Към смелото начинание с уверена крачка пристъпиха и децата от група „Делфинче“ и група „Звездичка“

 

   

 

 

           По-големите деца в детската градина – група „Златна рибка“ и група „Пчеличката Мая“, на свой ред, се включиха в кампанията с дейността ,,Нарисувай ми приказка“. А за главен художник на приказки и специален гост бе поканена г-жа Физулова, изпод чиито ръце приказката ,,Мишлето и моливът‘‘ оживя за радост на малчуганите.

 

 

 

 

          Книгата е важен спътник в живота на всеки човек. ,, Ако искате децата ви да са умни, четете им приказки. Ако искате те да са още по- умни – четете им повече приказки!“ Айнщайн

          И в групи „Червена шапчица“, „Детелина“ и „Снежанка и седемте джуджета“ се четоха приказки, много приказки. Най-интересните от тях се драматизираха от самите деца.

 

 

 

 

Известният писател Клайв Луис е казал: „Един ден ти ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки“.

Приказките са невероятен, вълшебен свят, в който ние сме потопени от детството си. Докато сме малки, техният смисъл за нас е един, но пораствайки, откриваме и друго по-дълбоко съдържание.

В това по-дълбоко съдържание на приказките се опитаха да надникнат най-големите деца в ДГ „Славейче“ – децата от групи „Мики Маус“ и „Слънчице“.

 

 

 

 

И този път нашите приятели от НЧ „Св.св. Кирил и Методий - 1985“ не пропуснаха да зарадват децата, идвайки им на гости. По време на посещението си, те прочетоха интересни разкази за птици, приказки за принцеси и за призраци. Донесоха със себе си и интересни детски книги, за да видят малчуганите писаното слово.  

В края на посещението децата получиха като подарък ваучери за библиотеката в читалището.

 

 

 

 

В дните от 12 септември до 3 октомври 2021 година в детското заведение бяха организирани редица инициативи, в които деца, родители и учители се включиха активно и показаха любовта и уважението си към детската книга и писаното слово.

По време на кампанията в детската градина и извън нея – в дома на децата, се четяха приказки, слушаха се приказни истории, добри герои оживяваха пред грейналите детски очи, а постъпките им ставаха пример за подражание на малчуганите. Организирани бяха тематични мероприятия като „Маратон на четенето – у дома и в детската градина“, „Приказна томбола“, „Бисерче в пощенска кутия“, „Детски дневник с приказките най-любими“, изработиха се детски книжки, тематични пана и други. Обновиха се  библиотечните кътове по групите.

   

  

  

  

   

 

Във връзка с кампанията в ДГ "Славейче" гостуваха представители на Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1985г." гр. Бургас. Гостите показаха на децата от групи "Мики Маус" и "Слънчице" интересни детски книги. Разказаха им любопитни факти за животните и птиците, запознаха ги с дейностите в читалището. А за финал на дейността децата получиха книга - подарък за групите си.